Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σε ποιον «ανήκουν» τα γονιδιωματικά δεδομένα; Επιστημονική έρευνα και διαχείριση των γονιδιωματικών δεδομένων.», από το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία του “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου”(EPLO). (13 Δεκεμβρίου 2021)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σε ποιον «ανήκουν» τα γονιδιωματικά δεδομένα; Επιστημονική έρευνα και διαχείριση των γονιδιωματικών δεδομένων.», από το “Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία”του “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου” (EPLO).

Την εκδήλωση χαιρέτησε μέσω link ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης, ο οποίος και καλωσόρισε τους εκλεκτούς ομιλητές. Στη συνέχεια ο Εκτελεστικός Διευθυντής του “Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία” κ. Νικόλας Κανελλόπουλος άνοιξε την συζήτηση με θέμα το ιδιαίτερο αντικείμενο από σκοπιάς προσωπικών δεδομένων, αυτό των επιπτώσεων του ΓΚΠΔ σε έρευνα που περιλαμβάνει γονιδιωματικά δεδομένα και παρέθεσε τη βασική προβληματική και τα ερωτήματα που γεννά η επεξεργασία των δεδομένων αυτών.

Ακολούθησαν με εισηγήσεις τους οι κ. Μαρία Μπότη, Καθηγήτρια Δικαίου της Πληροφορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο,με θέμα «Διεθνής Κώδικας Διαμοιρασμού Γονιδιωματικών Δεδομένων: Η πρόταση του Sienna Project» και Φερενίκη Παναγοπούλου, Επικ. καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου,με θέμα «Ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στην επιστημονική έρευνα-Η ιδιαιτερότητα των γενετικών δεδομένων».

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο  Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος του “Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία”του “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου” (EPLO).

Παρακολουθήστε το στο κανάλι μας στο YOUTUBE:  https://www.youtube.com/watch?v=4WiQ-6-pVDU