Category

GDPR
12
Ιαν

Ενημερωτικό σημείωμα του Στέργιου Κωνσταντίνου, δικηγόρου – συνεργάτη της δικηγορικής μας εταιρείας, με θέμα « Συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου και Προσωπικά Δεδομένα». (www.eea.gr, 11 Ιανουαρίου 2021).

Τη 1η Ιανουαρίου 2021 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου[1], με την οποία ρυθμίζονται οι μεταξύ τους σχέσεις στην μετά Brexit εποχή. Πέραν της γενικότερης Ιστορικότητας της συμφωνίας αυτής, επηρεάζεται αισθητά και το καθεστώς επεξεργασίας και διαβίβασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ κρατών-μελών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (εφεξής «ΕΟΧ») και του  Ηνωμένου Βασίλειου (εφεξής «ΗΚ»). Συγκεκριμένα[2]: Παραμένει ελεύθερη η ροή των δεδομένων μεταξύ του ΕΟΧ και του ΗΒ Η συμφωνία περιλαμβάνει μια προσωρινή διάταξη που επιτρέπει τη συνέχιση της ελεύθερης ροής...
Δείτε Περισσότερα
18
Δεκ

Άρθρο του Στέργιου Κωνσταντίνου, δικηγόρου – συνεργάτη της δικηγορικής μας εταιρείας, με θέμα «GDPR & CCTV στην εργασία». (www.eea.gr, 18 Δεκεμβρίου 2020).

Στις 30/12/2019 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής «Αρχή» ή «ΑΠΔΠΧ») εξέδωσε απόφαση σχετική με τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στο χώρο εργασίας. Η υπόθεση αφορούσε καταγγελία, που υπέβαλε το σωματείο εργαζομένων εταιρείας και είχε ως επίκεντρο τη νομιμότητα λειτουργίας κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (εφεξής «CCTV») σε χώρους όπως οι αποθήκες της εταιρείας, το τηλεφωνικό κέντρο, όχι αποκλειστικά για σκοπούς ασφαλείας αλλά για σκοπούς παρακολούθησης και επιτήρησης του προσωπικού. Η εταιρεία υποστήριξε ότι η λειτουργία του συστήματος CCTV στις εγκαταστάσεις της βασίζεται στην επιδίωξη του εννόμου συμφέροντος της προστασίας προσώπων ή/και...
Δείτε Περισσότερα
17
Δεκ

Συμμετοχή της Χαράς Ζέρβα, Διαχειρίστριας Εταίρου και Επικεφαλής της ομάδας προστασίας δεδομένων της δικηγορικής μας εταιρείας στο 2ο online σεμινάριο της European Association of Data Protection Professionals (EADPP) με θέμα: «Personal Data Issues in times of Emergencies-Remote Work and Contract Tracing». (16 Δεκεμβρίου 2020)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16.12.2020 το 2ο online σεμινάριο της European Association of Data Protection Professionals (EADPP) με θέμα: «Personal Data Issues in times of Emergencies-Remote Work and Contract Tracing», με τη συμμετοχή επαγγελματιών στο χώρο προστασίας της ιδιωτικότητας από όλη την Ευρώπη. Στο σεμινάριο συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια η κα. Χαρά Ζέρβα, Διαχειρίστρια Εταίρος και Επικεφαλής της ομάδας προστασίας προσωπικών δεδομένων της δικηγορικής μας εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της, η κα. Ζέρβα παρουσίασε τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα προστασίας προσωπικών δεδομένων στον αγώνα κατά της πανδημίας Covid-19....
Δείτε Περισσότερα
10
Δεκ

Συμμετοχή της Χαράς Ζέρβα, Διαχειρίστριας Εταίρου και Επικεφαλής της ομάδας προστασίας δεδομένων της δικηγορικής μας εταιρείας στο 6ο Συνέδριο «ICT Security World» με τίτλο Ψηφιακή Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων εν μέσω πανδημίας Covid-19. ( 9 & 10 Δεκεμβρίου 2020)

Στο  Συνέδριο που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή άνω των χιλίων συνέδρων, η κα Ζέρβα εκπροσώπησε την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ως Υπέυθυνη Προστασίας Δεδομένων και μίλησε για τις προκλήσεις  στον τομέα προστασίας προσωπικών δεδομένων εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και της ραγδαίας αύξησης στην ανάπτυξη και χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών στο χώρο της Υγείας. Στην παρουσίασή της με τίτλο «Ιδιωτικότητα & Ασφάλεια Δεδομένων Υγείας στην τροχιά του Covid – 19», η κα Ζέρβα ανέπτυξε το ζήτημα της στάθμισης μεταξύ του δικαιώματος στην προστασία της ιδιωτικότητας και της προστασίας της δημόσιας υγείας ενώ...
Δείτε Περισσότερα
22
Οκτ

Παρουσίαση της πλατφόρμας My Data Done Right, από τα μέλη της ομάδας GDPR της εταιρείας μας , Στέργιο Κωνσταντίνου και Αντιγόνη Λογοθέτη.

Την Τετάρτη, 21/10/2020, ο Στέργιος Κωνσταντίνου και η Αντιγόνη Λογοθέτη, μέλη της ομάδας GDPR της εταιρείας μας , παρουσίασαν την πλατφόρμα My Data Done Right, η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον GDPR. Στην Ελλάδα η λειτουργία της πλατφόρμας υποστηρίζεται από την Ελληνική ΜΚΟ για την προώθηση των ψηφιακών δικαιωμάτων, Homo Digitalis.   
Δείτε Περισσότερα
23
Σεπ

Ενημερωτικό σημείωμα της Χαράς Ζέρβα και της Αγγελικής Τηλιγάδη για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους βάσει του ΠΔ 75/2020 (Α’173)

  Αθήνα 17.09.2020   Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τη 10η Σεπτεμβρίου 2020, δημοσιεύτηκε το ΠΔ 75/2020 (Α’173) (εφεξής «ΠΔ» ή «Διάταγμα») σχετικά με τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, το οποίο εκδόθηκε δυνάμει της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3917/2011 και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 3/2020 Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής «ΑΠΔΠΧ» ή «Αρχή») εκδοθείσα κατ’ εφαρμογή των άρθρων 13 παρ. 1 περ. γ’ και του άρθρου 67 παρ.2 του Ν.4624/2019. Η εν λόγω Γνωμοδότηση...
Δείτε Περισσότερα
11
Σεπ

Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων – Υπόθεση Schrems II

  Ενημερωτικό σημείωμα:  Διεθνείς διαβιβάσεις δεδομένων μετά την απόφαση του C‑311/18  ΔΕΕ στην υπόθεση Schrems II    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2020   1.      Σύντομο Ιστορικό Η υπόθεση C‑311/18 «Data Protection Commissioner of Ireland v. Facebook & Max Schrems» (εφεξής «Schrems II») του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ΔΕΕ») έθεσε ως επίκεντρο το προδικαστικό ερώτημα που υπεβλήθη, το Μάιο του 2018, από το Ανώτερο Δικαστήριο της Ιρλανδίας ενώπιον του ΔΕΕ, σχετικά με την προσφυγή της Ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενάντια στο Facebook και τον Max Schrems. Ειδικότερα, αφορά στην...
Δείτε Περισσότερα
22
Ιούν

Συμμετοχή του Νικόλα Κανελλόπουλου στο 5o Data Privacy & Protection Online, Interactive Conference “Regulations, Transparency, Protection, Growth”. (17 & 18 Ιουνίου 2020)

Tο 5o Online & Interactive Data Privacy & Protection έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία στις 17 & 18 Ιουνίου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη digital-first εμπειρία με σημαντικές θεματικές αναλύσεις. Διακεκριμένοι Thought Leaders ανέπτυξαν τις διαφορετικές διαστάσεις στο «Συνέδριο-Θεσμό για τους DPOs» μεταφέροντας την εμπειρία τους και τις θεσμικές, στρατηγικές και λειτουργικές προσεγγίσεις και ενέργειες.       O κ. Νικόλας Κανελλόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής στην 2η ημέρα του συνεδρίου όπου ανέπτυξε το θέμα «GDPR – The challenges of COVID-19 in the hospitality sector».  Επίκεντρο της  παρουσίασης του ήταν η ανάλυση της χρυσής τομής...
Δείτε Περισσότερα
12
Ιούν

Άρθρο της δικηγόρου Χαράς Ζέρβα στην ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ενημερωτικές πινακίδες βιντεοεπιτήρησης. (www.eea.gr, 12 Ιουνίου 2020).

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2020 Η ικανοποίηση του δικαιώματος ενημέρωσης κατά την επεξεργασία δεδομένων μέσω συστημάτων βιντεοεπιτήρησης – νέα υποδείγματα ενημέρωσης σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (09.06.2020) ********** Την 9η Ιουνίου 2020 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα («ΑΠΔΠΧ» ή «Αρχή») εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την ικανοποίηση του δικαιώματος ενημέρωσης κατά την επεξεργασία δεδομένων μέσω συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, με το οποίο παρέχει νέα υποδείγματα ενημέρωσης του κοινού σε σχέση με τη χρήση καμερών, χορηγώντας ταυτόχρονα στους υπεύθυνους επεξεργασίας προθεσμία συμμόρφωσης δύο μηνών. Όπως επισημαίνει η...
Δείτε Περισσότερα
1 2 3 7