Συνέδριο Εμπορικολόγων

Αθήνα, 14-10-2011

 

 

Αξιότιμες και αξιότιμοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων για την τιμητική προς το πρόσωπό μου πρόσκληση, και να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι ανειλημμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με εμποδίζουν να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας.

Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να συγχαρώ τους διοργανωτές του φετινού 21ου συνεδρίου για την εξαιρετικά επίκαιρη θεματική του: Είναι γεγονός αναμφίβολο ότι η διεθνής οικονομική συγκυρία και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες εμπορικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό ανάπτυξης της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής δραστηριότητας. Η περιφρούρηση της καθαρότητας του ανταγωνισμού, ο βαθμός παρέμβασης του Κράτους, η ρύθμιση της αγοράς, αλλάζουν συνεχώς περιεχόμενο και αποστολή και ανάγονται σε βασικούς πυλώνες κάθε έννομης τάξης και κοινωνίας.

Η διαρκώς εξελισσόμενη ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς, με τις παθογένειες και τις προβληματικές δομές της, πάντοτε υπό το φάσμα της παρούσας οικονομικής κρίσης, μεταβάλλει τους κανόνες του «παιχνιδιού» της αγοράς. Σήμερα, η ιδιωτική οικονομία, η ελεύθερη αγορά, έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Η δημοσιονομική στενωπός που διέρχεται η χώρα μας έχει επιδράσει με δραματικό τρόπο στις συναλλαγές και το εμπόριο. Απέναντι στην ύφεση και την οπισθοδρόμηση, το νέο μεγάλο στοίχημα ακούει στο όνομα «ανάπτυξη». Βιώσιμη, ανθρωποκεντρική, μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Με σύγχρονα εργαλεία και ευέλικτες δομές. Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι η μόνη λύση στο ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο θα έλθει μέσα από μια σύγχρονη, ελεύθερη αγορά ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, με αυτοπεποίθηση, δυναμική και όραμα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί η ύπαρξη ενός σύγχρονου, άμεσα προσβάσιμου και αποτελεσματικού δικαιοδοτικού συστήματος. Ενός εύρυθμου και λειτουργικού δικαστικού μοντέλου που να μην αποτρέπει, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρέχοντας τα εχέγγυα αμερόληπτης και ταχείας δικαστικής κρίσης. Η χώρα μας το έχει σήμερα περισσότερη ανάγκη από οποτεδήποτε στο παρελθόν.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί, προχωρώντας με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς στην αναμόρφωση και τον ολομέτωπο εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης. Με καινοτόμες και ρηξικέλευθες ενέργειες επιχειρούμε να ανατρέψουμε το σημερινό σκηνικό της «οιονεί αρνησιδικίας» των ελληνικών Δικαστηρίων και να αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ελληνική Δικαιοσύνη. Χωρίς τις αναχρονιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, παρεμβαίνουμε άμεσα στη λειτουργία της πολιτικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, επιταχύνοντας το πέρασμα σε μια νέα, αισιόδοξη, επιχειρηματική, ανταγωνιστική Ελλάδα.

Οι εκλεκτοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και νομικοί της πράξης, που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, καλούνται να συνεχίσουν την πολυετή παράδοση του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, καταθέτοντας τις απόψεις και τους επίκαιρους προβληματισμούς τους. Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για ουσιαστικό διάλογο και εποικοδομητική ανταλλαγή θέσεων, πάνω στη «σκακιέρα» της σύγχρονης ανταγωνιστικής δραστηριότητας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για την επιτυχία του συνεδρίου, πάντοτε προς τον σκοπό της προαγωγής της νομικής σκέψης και της ολοκληρωμένης επιμόρφωσης των συμμετεχόντων.

 

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

    Νικόλαος Κανελλόπουλος

 

   Γενικός Γραμματέας

  Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας  και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων