Χαιρετισμός του Νικόλα Κανελλόπουλου σε εκδήλωση με θέμα «ChatGPT : ένα ακόμη εργαλείο ή «το Τζίνι βγήκε από το μπουκάλι;», που πραγματοποιήθηκε από τo “Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO). (5 Απριλίου 2023, Πλακα).

Το «Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία” του “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου” (EPLO)» διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Απριλίου εκδήλωση με θέμα «ChatGPT : ένα ακόμη εργαλείο ή «το Τζίνι βγήκε από το μπουκάλι»;

Την εκδήλωση χαιρέτησε κάνοντας σύντομες επισημάνσεις για τα ζητήματα που εγείρει η Τεχνητή Νοημοσύνη ο  Εκτελεστικός Διευθυντής του “Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία” κ. Νικόλας Κανελλόπουλος ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του κ. Σπυρίδωνος Φλογαΐτη, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συζητηθεί το ChatGPT  «ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία» αλλά κυρίως να αναδειχθούν τα νομικά και θεσμικά ζητήματα που θέτει η ευρεία και ραγδαία διάδοση της χρήσης μοντέλων παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Πάνος Λουρίδας ( Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΔΥΤΕ ) παρέθεσε μια εισαγωγική ομιλία εξηγώντας τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και τις χρήσεις αυτών των εφαρμογών. Η Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή ( Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου) αναφέρθηκε στα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων  αλλά και της ευθύνης αναφορικά με τη χρήση εφαρμογών, όπως το ChatGPT. H Μαρίνα Μαρκέλλου (Επίκουρη Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Groningen) ανέδειξε τον τρόπο που οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως το ChatGPT αναδιαμορφώνουν πολλούς τομείς του δικαίου και ιδίως την διανοητική ιδιοκτησία. Τέλος ο Βασίλης Βαμβακάς (Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) πραγματεύτηκε το ζήτημα της επίδρασης της ρευστότητας και της υπερπληροφόρησης στις απαιτήσεις και στις ταυτότητες των χρηστών των νέων τεχνολογιών, αναφερόμενος στην παντοδυναμία του χρήστη-αντιγραφέα.

Ακολούθησε μία ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση καθώς πολλοί συμμετέχοντες αλλά και οι ομιλητές στις απαντήσεις-δευτερολογίες τους έθεσαν πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα και ερωτήματα που αφορούσαν την αναγκαιότητα και τις δυσχέρειες ως προς την υιοθέτηση κανόνων, τα αξιακά και δεοντολογικά ζητήματα και συστήματα, την παραπληροφόρηση αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην διαμόρφωση απόψεων και στάσεων και εν τελει στη δημοκρατία. Την εκδήλωση και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η κ. Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο  Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αξιόλογοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ευαγγελία Κουλουμπένη, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος  της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Νίκος Φραγκάκης, δικηγόρος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ), Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής Ι.Π.Ε. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Παναγιώτα Χατζηπαντελή, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού και η  Δώρα Παπαδάκη, Ειδικός επιστήμονας ΕΣΡ και  υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα, καθώς και πολλοί  νέοι επιστήμονες ( δικηγόροι, πληροφορικοί κα.)  που ενδιαφέρονται για την τεχνητή νοημοσύνη και τα προσωπικά δεδομένα.