Συμμετοχή Νικόλα Κανελλόπουλου, Γενικού Γραμματέα του ΟΠΕΜΕΔ, στην εκδήλωση με θέμα «Η εφαρμογή του θεσμού της Διαμεσολάβησης στην ελληνική έννομη τάξη» που πραγματoποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Διαμεσολάβησης . (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 22 Μαρτίου 2022)

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Στις 22 Μαρτίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης (ΚΕΔ), τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Διαμεσολάβησης που τιμάται την 20η Μαρτίου, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Η εφαρμογή του θεσμού της Διαμεσολάβησης στην ελληνική έννομη τάξη».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε εξήρε τον θεσμό της Διαμεσολάβησης ως μέσον πολιτισμού και ειρήνευσης και εστίασε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Υπουργείο για την εφαρμογή του θεσμού στην πράξη. Χαρακτηριστικά δήλωσε «Η Διαμεσολάβηση έχει διεθνώς καθιερωθεί ως η πλέον διαδεδομένη εναλλακτική μέθοδος επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών και αναμφισβήτητα συμπληρώνει κάθε σύγχρονο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, εμπλουτίζοντας το θεσμικό οπλοστάσιο, αφενός, με τα εργαλεία του νόμου 4640/2019 για τη Διαμεσολάβηση, αλλά και με το νέο νομοσχέδιο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία που ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η Ελλάδα μπορεί να συνθέσει το δικό της success story στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών. Έτσι θα δικαιωθούν οι προσπάθειες όλων όσοι πίστεψαν, εργάστηκαν και αφοσιώθηκαν στην εμπέδωση και τη διάδοσή της, όπως ο καθηγητής Λάμπρος Κοτσίρηςο σεμνός αυτός δάσκαλος της νομικής επιστήμης, που πίστεψε και εργάστηκε άοκνα για την καθιέρωση της Διαμεσολάβησης και στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η σημερινή εκδήλωση».

Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης και Πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης, Αρεοπαγίτης ε.τ., εξήρε τον θεσμό της Διαμεσολάβησης, ο οποίος υποβοηθά τα μέρη να επιλύσουν με φιλικό τρόπο τις διαφορές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «Οι ωφέλειες είναι πολλαπλές, το κόστος, η φιλική διευθέτηση της διαφοράς, αναγνωρισμένα θα έλεγα παγκοσμίως σ΄ όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα μετά το νόμο 4640/2019 γίνονται σταθερά βήματα προόδου, τα οποία παρίστανται και στα στοιχεία που υπάρχουν και μας δείχνουν ότι η Διαμεσολάβηση βραδέως αλλά σταθερά προχωράει στην χώρα μας». 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας της ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Μετά από τόσα χρόνια θεωρητικής επεξεργασίας και πρακτικής εφαρμογής, ένα είναι το μεγάλο επίτευγμα της Διαμεσολάβησης στη χώρα μας: Ότι έχει γίνει σαφές σε όλους, εντός και εκτός της νομικής κοινότητας, ότι η Διαμεσολάβηση δεν είναι ταμπού, αλλά ένα λειτουργικό και σύγχρονο εργαλείο δημόσιας πολιτικής.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Κυριάκος Οικονόμου, Αρεοπαγίτης ε.τ., στην ομιλία του ανέδειξε με τρόπο εύστοχο και παραστατικό τα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης ως τον πιο πρόσφορο εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Η Διαμεσολάβηση αποβλέπει σε κατανόηση και λύση της διαφοράς. Εμφανίζεται ως ανάγνωση και ερμηνεία της ζωής του πληττόμενου από τον εγωισμό και τα πάθη ανθρώπου. Το αντικείμενό της είναι η βαθύτερη ουσία, η αλήθεια του ανθρώπου. Συνδέεται με την επίγνωση ότι αυτός μπορεί να μεταμορφωθεί και να μεταμορφώσει τον κόσμο. Είναι μια πρόταση πολιτισμού, που ενδιαφέρει όλους μας».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού της Διαμεσολάβησης πρότεινε «τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά των Διαμεσολαβητών, οι οποίοι με την εμπειρία των δύο και πλέον ετών από την εφαρμογή του Νόμου θα βοηθήσουν ώστε να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και προτάσεις σχετικά με την πορεία του θεσμού της Διαμεσολάβησης».

Στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έθιξε πρακτικά ζητήματα που έχουν αναδειχθεί από την εφαρμογή του νόμου 4640/2019 και τα οποία χρειάζονται βελτιώσεις. Εξήρε το έργο της ΚΕΔ για τις γνωμοδοτήσεις που έχει κάνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Συγχαρητήρια στην ΚΕΔ για τις γνωμοδοτήσεις της. Έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά, το επίπεδο είναι υψηλό και οι γνωμοδοτήσεις βοήθησαν να λυθούν προβλήματα δικηγόρων Διαμεσολαβητών».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λάμπρου Κοτσίρη, ο οποίος ταύτισε το όνομά του με την προσπάθεια διάδοσης και εμπέδωσης της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Υπήρξε Πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προσέφερε στην ανάπτυξη και ενίσχυση του θεσμού, προσεγγίζοντας τη Διαμεσολάβηση και φιλοσοφικά υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων σχέσεων και του πολιτισμού. Απεβίωσε τον Απρίλιο του 2020.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας βράβευσε στη μνήμη του καθηγητή Λάμπρου Κοτσίρη, τη σύζυγο του κ. Ελένη Κοτσίρη και την κόρη του κ. Ελίνα Κοτσίρη, τονίζοντας «Ο Λάμπρος Κοτσίρης ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, καθηγητής στο ΑΠΘ και ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών, όργωσε όλη την Ελλάδα προκειμένου να διαδώσει την ιδέα της Διαμεσολάβησης. Θα σας καλούσα να διαβάσετε τις μελέτες και τα άρθρα του, γιατί πραγματικά δείχνουν ότι κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν τη Διαμεσολάβηση όχι μόνο ως νομικό εργαλείο για την επίλυση διαφορών μέσω του διαλόγου, αλλά και φιλοσοφικά από την άποψη των ανθρωπίνων σχέσεων και του πολιτισμού. Γι΄ αυτόν τον λόγο διαλέξαμε σήμερα να τιμήσουμε την μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από κοντά μας τον Απρίλιο του 2020, ο οποίος όμως θα παραμένει ζωντανός στην μνήμη όσων αγαπούν αυτόν τον γοητευτικό, αλλά δύσκολο δρόμο επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου και της συνεννόησης.

Διαλέξαμε συμβολικά το δώρο αυτό να είναι ένα κλαδί ελιάς, γιατί η Διαμεσολάβηση συμβαδίζει με το διάλογο και τη συνεννόηση και γιατί ζούμε δύσκολες μέρες, μέρες πολέμου, και θέλαμε το δώρο αυτό να έχει και αυτόν το συμβολισμό. Ένα συμβολισμό που παραπέμπει στην ειρήνη, παραπέμπει στο διάλογο και τον πολιτισμό».  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Αγγελική Παπαναγιώτου, Πρόεδρος Εφετών, Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλένα Αποστολάκη, πρώην Υπουργός και βουλευτής, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ), Αθανάσιος Κουτρουμάνος, Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ., Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ., Αναστασία Περιστεράκη, Αρεοπαγίτης ε.τ., Αγγελική Κόφφα, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Πειραιά, Βασίλειος Τζελέπης, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιά, Βασιλική Τσιρώνη, Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών, Ειρήνη Μαραγκάκη, Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, Ευαγγελία Κακουλίδου, Προϊσταμένη Ειρηνοδικείου Πειραιά, Αστέρα Μυτακίδου, Προϊσταμένη Πταισματοδικείου Πειραιά, Χρυσούλα Πλατιά, Πρόεδρος Εφετών, Βασιλική Παπαδοπούλου, Εισαγγελέας, Βικτωρία Μαρσιώνη, Εισαγγελέας, Νικόλαος Μανωλάκος, Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων,  Παναγιώτα Δούνια, Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων, Ιωάννης Μελάς, Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων, Θεόδωρος Καπράλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

Όλα τα μέλη της ΚΕΔ: Μαρία Σιμιτσή – Βετούλα, Αρεοπαγίτης, Γεώργιος Ορφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Παναγιώτα Επιβατινού, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, Παναγιώτης Γκανιάτσος, Δικηγόρος, Δήμητρα Σταματίου, Δικηγόρος, ειδική συνεργάτης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Βασιλική ΑρβανιτοπούλουΔέσποινα Λασκαρίδου, Δικηγόρος, Αρτεμισία Κομπάρου, Δικηγόρος, Βασιλική Αθανασόγλου, Δικηγόρος.

Οι πρώην Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά: Στέλιος Μανουσάκης και Γιώργος Σταματογιάννης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Γεν. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κα Παναγιώτα Μπουρλετίδου και την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο δικηγόρος, μαέστρος κ. Μάριος Καζάς.

πηγή: www.opemed.gr