Κοπής Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2023 του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.). (12 Ιανουαρίου 2023)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 2023 

 

Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ (Αμερικής 8, Αθήνα), η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2023 του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.). Της εκδήλωσης προηγήθηκε η Συνέλευση των Εταίρων, η εκλογή νέου Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού, καθώς και η ανάδειξη των νέων Αντιπροέδρων του ΟΠΕΜΕΔ κ. Βασίλη Ράπανου, Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κ. Σοφίας Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώτος Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Γ’ Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ, ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, ο κ. Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος του ICC HELLAS, ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, εκπρόσωποι των θεσμικών κοινωνικών εταίρων του ΟΠΕΜΕΔ, μέλη – διαμεσολαβητές της Υποεπιτροπής Διαμεσολαβητών του Οργανισμού μας καθώς και η νέα Εκτελεστική Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Δέσποινα Λασκαρίδου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Μενουδάκος ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα και στην έμπνευση για τη δημιουργία του Οργανισμού στα τέλη του έτους 2015 από σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους και θεσμικούς εκπροσώπους  της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίοι συνέταξαν τις δυνάμεις τους με στόχο την οργανωμένη προώθηση της Διαμεσολάβησης, καθώς και των υπόλοιπων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών (ADR) στην Ελλάδα, μέσα από επικοινωνιακή προβολή, δράσεις, επιστημονικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια αλλά και συνέργειες με την Πολιτεία, ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς και Αρχές, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη μελέτη και διαμόρφωση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου και της στέρεης βάσης για την εμπέδωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος επισήμανε ότι η ταχεία επίλυση πολλών αστικών-εμπορικών διαφορών, εκτός δικαστηρίων, με Διαμεσολάβηση και Διαιτησία, θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης της Δικαιοσύνης, διότι με τη μείωση εισροής των υποθέσεων στα δικαστήρια, σταδιακά, προοπτικά και εξελικτικά θα οδηγηθούμε στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης (πέραν και των όποιων άλλων μέτρων) με την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ADR). Τόνισε δε, ότι η βελτίωση της δικαιοσύνης θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας και την επιχειρηματικότητα και ότι ζητούμενο, επίσης, είναι η σταδιακή αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι “συγκρούσεις” σε κάθε πεδίο της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής δραστηριότητας. Κλείνοντας, τόνισε ότι ο ΟΠΕΜΕΔ θα συνεχίσει δυναμικά το έργο του με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της Διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών (ADR).

Ο κ. Βασίλης Ράπανος, Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την οικονομική ζωή της χώρας η ταχεία επίλυση των διαφορών και στο ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στήριξε εξαρχής την πρωτοβουλία του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), έχοντας επίγνωση ότι το μέλλον ανήκει στη φιλική και ειρηνική επίλυση των εμπορικών διαφορών οι οποίες θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τόνισε ότι η απονομή δικαιοσύνης είναι πολλή αργή στην Ελλάδα και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει την 15ετία ο χρόνος για την επίλυση διαφοράς.  Γι’ αυτό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συνεχίζει να στηρίζει, με αμείωτο ενδιαφέρον, την κοινή προσπάθεια όλων των θεσμικών φορέων και τη δράση του ΟΠΕΜΕΔ, ευελπιστώντας ότι η Διαμεσολάβηση θα καταλάβει ένα σημαντικό μερίδιο στην επίλυση των ιδιωτικών διενέξεων, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η  κ. Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ και Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εξήρε τη συμβολή των ADR στο επιχειρείν, αναφέρθηκε συνοπτικά στα οφέλη από τη Διαμεσολάβηση, στην οικονομία χρόνου και δαπάνης αλλά και στην εμπιστευτικότητα της διαδικασίας που είναι πολλή σημαντική στις επιχειρηματικές διαφορές. Στη συνέχεια αναφερόμενη στη Διαιτησία σχολίασε ενθαρρυντικά την πρόοδο του θεσμού, από τα στοιχεία των υποθέσεων που τηρεί και επιλύει το ΕΒΕΑ, και συγκεκριμένα ανέφερε ότι μπορεί ο αριθμός των αποφάσεων που εκδίδονται να είναι μικρός αλλά δεν προσβάλλονται, ισχύουν και διέπουν τις σχέσεις των μερών, οι οποίες ρυθμίζονται εκτός των δικαστηρίων. Τέλος, ανέφερε ότι η οικονομία χρόνου και δαπάνης που επιτυγχάνεται με τους θεσμούς της διαιτησίας και της Διαμεσολάβησης, δημιουργεί σταθερές συνθήκες λειτουργίας της επιχειρηματικότητας και για τον λόγο αυτό, το ΕΒΕΑ τις προωθεί στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και επισήμανε ότι η ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, συμβάλλει στην επενδυτική ανταγωνιστικότητα της χώρας και συνολικά στην αναβάθμιση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους κοινωνικούς εταίρους του ΟΠΕΜΕΔ  ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή του Οργανισμού στην κατάρτιση του τελικού νομοσχεδίου για τη Διαμεσολάβηση και επισήμανε την προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών. Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός ανέλυσε συνοπτικά τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης για τη μέχρι σήμερα πορεία της Διαμεσολάβησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης, περίπου το 8% των υποθέσεων που υπάγονται στην Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία επιλύονται εξωδικαστικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την εκούσια Διαμεσολάβηση ξεπερνά το 80%. Σημείωσε, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 3.100 νέοι διαμεσολαβητές οι οποίοι καταρτίστηκαν στα 21 νέα κέντρα Κατάρτισης που ιδρύθηκαν και λειτουργούν υπό την εποπτεία της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Προανήγγειλε επιπλέον δύο νέα προγράμματα επιμόρφωσης των νομικών παραστατών που θα υλοποιηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών συμπληρώνουν κάθε σύγχρονο δικαστικό σύστημα και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον βηματισμό της στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών και ζήτησε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών εταίρων του ΟΠΕΜΕΔ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η κοπή της πίτας του Οργανισμού από τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Κώστα Μενουδάκο.

Το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΠΕΜΕΔ κέρδισε η κ Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και παρέλαβε το δώρο  από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΜΕΔ κ. Κ. Μενουδάκο, ήτοι ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού γλυπτού με λευκό επίχρισμα που απεικονίζει δύο χέρια σε χειραψία (ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ι BENAKI MUSEUM  OF GREEK CULTURE). Η χειραψία αποτελεί σύμβολο καλής πίστης, υπόσχεσης και συμφωνίας. Αποτελεί εκδήλωση ειρηνικών προθέσεων. Είναι η δεσμευτική σωματική επαφή για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Άγγιγμα χεριών, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, ως σύμβολο συμφωνίας. Η χειραψία, συμβολίζει τη συμφωνία της Διαμεσολάβησης. Στη Διαμεσολάβηση τα μέρη επιχειρούν εκουσίως, με καλόπιστη συμπεριφορά και συναλλακτική ευθύνη να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά τους. Η συμφωνία επισφραγίζεται με  χειραψία.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες και τις ευχές τους για τη νέα χρονιά και τη συνέχιση του έργου του ΟΠΕΜΕΔ στην εθνική προσπάθεια προώθησης και εδραίωσης του θεσμού της διαμεσολάβησης και των λοιπών Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ADR) στην Ελλάδα.