“Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας”. (Άρθρο, dikastiko.gr, 19.2.1019)

Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας

 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην «έναρξη της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας», θεωρούμε σκόπιμο την παράθεση των πραγματικών γεγονότων προς την πλήρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων:

Η Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στην πολιτική διαδικασία προβλέφθηκε για πρώτη φορά με το ν. 3994/2011 και την έκδοση του σχετικού ΠΔ 25/2012 (Α΄ 53), επί Υπουργίας στο ΥΔΔΑΔ του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Γενικού Γραμματέα κ. Νικόλα Κανελλόπουλου.

Η Δράση αυτή ήταν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα (e-justice Action Plan) που συντάχθηκε για πρώτη φορά το 2011.

Για πρώτη φορά η εφαρμογή ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφωνολοκληρώθηκε και λειτούργησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών τον Απρίλιο 2012 και στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά τον Ιανουάριο 2014.

Μάλιστα η εφαρμογή παρουσιάστηκε και έγινε και αναλυτική ζωντανή επίδειξη της, σε συνέντευξη τύπου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στις 8/3/2012.

Για την επίτευξη της παραπάνω εφαρμογής, έγινε η απαραίτητη διασύνδεση του Πληροφοριακού Συστήματος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων (portal.olomeleia.gr), με τα επιμέρους, τότε, Πληροφοριακά Συστήματα των παραπάνω Πρωτοδικείων.

Μετά την έναρξη υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) (solon.gov.gr) το καλοκαίρι του 2014, και την σταδιακή αντικατάσταση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων των παραπάνω Πρωτοδικείων, διακόπηκε η λειτουργία της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, αφού το Πληροφοριακό Σύστημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων (portal.olomeleia.gr) σταμάτησε να διαλειτουργεί με αυτά.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η υλοποίηση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον 10/2015, όπως προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες (2/2019)!!!

Απόρροια της παραπάνω πολύ μεγάλης καθυστέρησης, ήταν και η καθυστερημένη επαναφορά της διασύνδεσης (διαλειτουργικότητας) του Πληροφοριακού Συστήματος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με το ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη επανέναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να ατενίσει το μέλλον της με αισιοδοξία μόνο μέσα από την ολιστική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος e.justice σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, που σταδιακά θα οδηγήσει στην δίκη χωρίς χαρτί (paperless court). Αυτός είναι ο οραματικός στόχος για το αύριο της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου οφείλουν όλοι, δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά βεβαίως και η πολιτεία να στρατευθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Νικόλας Κανελλόπουλος

Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος

Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη & την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization-EPLO)