Εκδήλωση με θέμα: Τα Συντάγματα του Αγώνα (1821-1832), (EPLO Πλάκα, 26 Απριλίου 2017)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 στις εγκαταστάσεις του EPLO στην Πλάκα, η εκδήλωση με θέμα Τα Συντάγματα του Αγώνα (1821-1832), την οποία συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμού Νίκος Σβορώνος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη  και την Ανάπτυξη, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως τα πρώτα αυτά συντάγματα ενός επαναστατημένου έθνους θέσπισαν την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και απετέλεσαν παρακαταθήκη για το μέλλον.
Τη συζήτηση συντόνισε η κα Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμού Νίκος Σβορώνος, η οποία στην εισαγωγή της σημείωσε πως τα συντάγματα των πρώτων εθνοσυνελεύσεων είχαν επιδράσεις από αυτά των ΗΠΑ και της Γαλλίας, κυρίως όμως επανέφεραν το βυζαντινό δίκαιο που ίσχυσε πολλές δεκαετίες μέχρις ότου ψηφιστούν οι νέοι νόμοι.

 

Ομιλητές ήταν οι:

 

  1. κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, η οποία παρουσίασε εισήγηση με θέμα:  “Τα Συντάγματα του Αγώνα: το Δίκαιο της Ελευθερίας”,
  2. κ. Απόστολος Παπατόλιας, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα: “Η  συνταγματική ιδεολογία του 1821. Παράδοση και νεωτερικότητα στον πρώιμο ελληνικό συνταγματισμό”,
  3. κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Δ.Ν., Ιστορικός του Δικαίου και των Θεσμών, η οποία παρουσίασε εισήγηση με θέμα: “Οι παραβιάσεις των Συνταγμάτων – Πράξεις και σχέδια”.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν: η Γενική Επίτροπος της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κα Ευτυχία Φουντουλάκη, ο Αντεπίτροπος της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Δημήτριος Κωστάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Χρήστος Ράμμος, ο Αντεπίτροπος της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Κάρκαλης, η Σύμβουλος της Επικρατείας κα Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, η πρώην Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών κα Βασιλική Καραδήμα, ο Διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ακρίτας Καϊδατζής, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, οι Αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ κ.κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Αθανάσιος Παπαϊωάννου, οι Σύμβουλοι του ΑΣΕΠ κ.κ. Χαρίλαος Κλουκίνας, Ηλίας Ψώνης, Εμμανουήλ Καρράς, Ελευθέριος Μακρυλάκης. Παρασκευάς Νομικός, Μαρία Παπαδάκη, Βασίλειος Τζέμος, Φωτεινή Μπομπότη, ο πρώην Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Νταϊλιάνας, ο Οµότιµος Καθηγητής Ιδιωτικού ∆ιεθνούς και Συγκριτικού ∆ικαίου του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης κ. Ιωάννης Βούλγαρης, η εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κα Χριστίνα Κουντούρη, και πλήθος άλλων δικαστικών, πανεπιστημιακών, δικηγόρων, αξιωματούχων και εκπροσώπων του νομικού κόσμου της χώρας κ.α.

 

Από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη παρέστησαν οι κ.κ. Μιχάλης Πικραμένος, Σύμβουλος της Επικρατείας, Καθηγητής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ανδρουλάκης, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.