Εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών ΔΣΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΓ ΥΔΔΑΔ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΔΣΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

ΑΘΗΝΑ, 30-05-2013

 

 

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,

Κύριε Πρόεδρε του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι

 

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Διαμεσολάβησης «Προμηθέας» και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για την τιμητική πρόσκλησή τους στην αποψινή τελετή εγκαινίων.

Η σημερινή ημέρα είναι αναμφίβολα σημαδιακή, ιστορική. Για εμένα προσωπικά αλλά και πολλούς ακόμη συναδέλφους που οραματισθήκαμε χρόνια τώρα την εισαγωγή της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα η χαρά και η συγκίνηση είναι πολλαπλάσια. Ένα στοίχημα κερδίζεται, μία μακρόχρονη διαδικασία σχεδιασμών, μελετών και κυρίως κόπου και προσπάθειας φτάνει σε ένα ορόσημο, ένα σημείο – «σταθμό»: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο αρχαιότερος επιστημονικός σύλλογος της Ελλάδας και η επαγγελματική «στέγη» της πλειονότητας των Ελλήνων νομικών, διαβαίνει σήμερα και επισήμως  τις πύλες της Νέας Εποχής της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο Σύλλογός μας, τον οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω ενεργά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καλωσορίζει σήμερα τη Διαμεσολάβηση. Αναγνωρίζει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την αξία του νέου θεσμού και κυρίως τις μεγάλες και σπουδαίες ελπίδες που τον συνοδεύουν για το αύριο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αποδέχεται τη Διαμεσολάβηση ως θεσμό επίλυσης διαφορών και την προικοδοτεί με ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών.

 

Όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από όσους βρίσκεστε απόψε εδώ σε αυτήν την αίθουσα έχετε ακούσει και έχετε διαβάσει αρκετά πράγματα για τη Διαμεσολάβηση, την ιδιαίτερη φιλοσοφία της, το σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της και τις θετικές της συνέπειες στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών. Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα μάθετε ακόμη περισσότερα. Τα θετικά σχόλια θα πληθαίνουν συνεχώς όσο θα μεγαλώνουν οι «ρίζες» της Διαμεσολάβησης στη Χώρα μας και όσο θα αυξάνονται οι χειροπιαστές αποδείξεις επιτυχίας του θεσμού: Όταν η φιλοσοφία της Διαμεσολάβησης θα αρχίσει να «μεταφράζεται» σε απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, ο νέος θεσμός θα αποκτήσει τη στέρεη βάση που του χρειάζεται και του αξίζει.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα, για όλους μας και στο άμεσο μέλλον.

Η υιοθέτηση της Διαμεσολάβησης αποτελεί ένα σπουδαίο μεν αλλά πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας καθιέρωσης του θεσμού όχι μόνο στην ελληνική νομική κοινότητα αλλά, κυρίως, στην ίδια την κοινωνία.

Μας περιμένει πράγματι ένας αληθινός «μαραθώνιος», μια διαρκής προσπάθεια για να στηριχθεί και να διαδοθεί η φιλοσοφία και οι ιδέες της Διαμεσολάβησης. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και ο ζηλευτός βαθμός αποτελεσματικότητάς της θα πρέπει με τη συνδρομή όλων, να γίνουν «κτήμα» της κοινωνίας και της οικονομίας.

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,  

Για την οριστική θεμελίωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, χρειάζεται ουσιαστικά μία ριζική αλλαγή αντίληψης για τη Δικαιοσύνη αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής μας συμβίωσης. Το φορτίο που πέφτει στους ώμους των ελλήνων δικηγόρων, του πιο προοδευτικού και ανοικτού στην εξέλιξη κλάδου της ελληνικής Δικαιοσύνης, είναι ανάλογο της σημασίας του λειτουργήματός μας. Η ευθύνη του δικηγόρου απέναντι στο μέλλον της Διαμεσολάβησης και εν τέλει του ίδιου του δικαιοδοτικού μας συστήματος είναι σήμερα αναντίρρητη και ιστορική.

Απαιτείται μία γενναία στροφή στη νοοτροπία μας. Είναι αναγκαία η σταδιακή αλλά σταθερή δημιουργία μίας εντελώς νέας κουλτούρας, ενός σύγχρονου νομικού πολιτισμού.

Η Διαμεσολάβηση φέρνει τη μεγάλη αλλαγή στη σκέψη και την πράξη, στο θεωρητικό και πρακτικό μοντέλο επίλυσης των ιδιωτικών μας διαφορών.

Καλούμαστε – πρώτοι εμείς, οι δικηγόροι- να εγκαταλείψουμε τη στείρα αντιδικία που δεν οδηγεί παρά στην πολυετή, πολυέξοδη αναμονή μίας δικαστικής κρίσης. Καλούμαστε να αποφύγουμε με αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο τις δαπανηρές και πολύχρονες διαδικασίες που σήμερα εφαρμόζονται ακόμη και για μία μικροδιαφορά ή μία προφανώς αβάσιμη ή ευχερώς συμβιβάσιμη διένεξη συμφερόντων!

Η εξέλιξη της κοινωνικής συμβίωσης των ανθρώπων διεθνώς και -κυρίως- οι ίδιες οι ανάγκες του Πολίτη και των Επιχειρήσεων, μας υποχρεώνουν να περάσουμε σε μία νέα εποχή συνεννόησης.

Να υιοθετήσουμε την κουλτούρα της σύνθεσης εις βάρος της αντίθεσης, της συνδιαλλαγής και της διαπραγμάτευσης εις βάρος της αδιαλλαξίας και της έλλειψης επιχειρημάτων.

Η νέα εποχή της ελληνικής Δικαιοσύνης επιφυλάσσει στον δικηγόρο κεντρική, κομβική θέση στο σύστημα επίλυσης των διαφορών. Ο δικηγόρος απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την απλή σύνταξη δικογράφων και παίρνει ενεργό μέρος στη διευθέτηση μιας διαφοράς «εδώ και τώρα», πριν καν αυτή εξελιχθεί σε αντιδικία. Τα οφέλη είναι άμεσα και πολλαπλάσια, για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία και την οικονομία μας.

Τα δικονομικά πρότυπα του μέλλοντος σχεδιάζονται και κτίζονται σήμερα με βάση τις αρχές της σύνθεσης και της συνεχούς συζήτησης, της αναζήτησης της βέλτιστης λύσης για τα μέρη:

Ο καινοτόμος θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης είναι γεγονός. Εδώ και ένα χρόνο, μετά τον ν. 4055/2012, στα Πρωτοδικεία και πλέον και σε όλα τα Εφετεία της Χώρας οι δικαστές αναλαμβάνουν το έργο να μεσολαβήσουν ανάμεσα στα μέρη και να τα βοηθήσουν να συμβιβασθούν. Τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά, αν αναλογισθεί κανείς τη βαρύτητα των διαφορών που διευθετήθηκαν αλλά και το αμοιβαία επωφελές περιεχόμενο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν.

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας σχεδιάζεται σήμερα με βασική μέριμνα για τη Διαμεσολάβηση, την οποία αντιμετωπίζει ως εναλλακτική μέθοδο απονομής της Δικαιοσύνης, διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας την πλήρη αξιοποίηση αυτής.

Η διαπραγμάτευση κάνει την εμφάνισή της σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα της κοινωνικής συμβίωσης και σε ολοένα και μεγαλύτερο πλήθος διαφορών και διαδικασιών: η υποχρεωτική μεσολάβηση γίνεται ο κανόνας επίλυσης των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικροδιαφορών που σήμερα στοιβάζονται στα ειρηνοδικεία αναμένοντας μια δικάσιμο πολλά χρόνια αργότερα.

Ακόμη και στο αυστηρό και δογματικό χώρο του ποινικού δικαίου, με τον υπό μελέτη Νέο Ποινικό Κώδικα σχεδιάζεται η εισαγωγή θεσμών συνδιαλλαγής μεταξύ του κατηγορουμένου και του εισαγγελέα.

Ένας άνεμος αλλαγής φυσά σε όλο το φάσμα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είμαστε όλοι μας υποχρεωμένοι να αλλάξουμε και με τη συμπεριφορά να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις νέες αντιλήψεις για το Δίκαιο αλλά και τη σύγχρονη δικηγορία.

 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για την επιτυχία του «Προμηθέα», του Κέντρου Διαμεσολάβησης της Αθήνας, στην νέα εποχή που ξεκινά απόψε.

Προσωπικά, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι με τη μεθοδική και μελετημένη δουλειά όλων, μέσα από αυτές τις αίθουσες θα βγουν άριστα καταρτισμένοι και ικανοί διαμεσολαβητές. Μόνο έτσι, μόνο μέσα από τη συνεχή συλλογική προσπάθεια, θα μπορέσει η Διαμεσολάβηση να «ριζώσει» στην ελληνική νομική κοινότητα και γενικότερα στην Κοινωνία μας.

Άλλωστε -και το επαναλαμβάνω- η σημερινή ημέρα και το Κέντρο που εγκαινιάζουμε είναι μόνο η αρχή. Ξεκινά απόψε μία νέα μεγάλη προσπάθεια, όπου όλοι καλούμαστε να στηρίξουμε ενεργά την αλλαγή και να εμπιστευθούμε τον νέο θεσμό.

Διότι, όπως το θέλει και ο μύθος, μπορεί ο «Προμηθέας» να «έκλεψε» τη φωτιά από τους Θεούς και να την έδωσε στους ανθρώπους, ήταν όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι εκείνοι που αξιοποίησαν το δώρο του, για να λύσουν προβλήματα, να βελτιώσουν τη ζωή τους, να αναπτύξουν τον νέο πολιτισμό τους…

 

Σας ευχαριστώ πολύ.