Εφετείο Ανατολικής Κρήτης

Χαιρετισμός ΓΓ ΥΔΔΑΔ κ. Νικ. Κανελλόπουλου

Ηράκλειο Κρήτης, 24-9-2011

 

Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα στο Ηράκλειο και να μοιράζομαι από κοντά τη χαρά και το αίσθημα δικαίωσης των συναδέλφων δικηγόρων και του δικαστικού κόσμου της Κρήτης εν όψει των εγκαινίων του νέου Εφετείου. Η ίδρυση και η έναρξη λειτουργίας ενός νέου Δικαστηρίου, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας, σηματοδοτεί ένα ακόμη σπουδαίο και αποφασιστικό βήμα προς το σκοπό του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης.

Η Ελληνική Πολιτεία, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, ενέσκηψε σε ένα ενδογενές αλλά ταυτόχρονα και σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της Κρήτης και τερμάτισε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο μια κατάσταση προβληματική και χρονίζουσα.

Αν αφήσουμε στην άκρη τα μεγάλα λόγια, θα διαπιστώσουμε πως οι αριθμοί ήταν και είναι αμείλικτοι. Οι ιδιαίτερες συνθήκες της Κρήτης, με τις υπερβολικές χιλιομετρικές αποστάσεις και το προβληματικό οδικό δίκτυο δημιούργησαν ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην πρόσβαση των πολιτών στη Δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη, σε βαθμό μάλιστα που κατ’ ουσίαν αναιρούσε το δικαίωμα του πολίτη να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων.

Ισχυρή απόδειξη του προβλήματος, οι καθημερινές περιπτώσεις διαδίκων και δικηγόρων που αναγκάζονταν να διανύσουν εκατοντάδες χιλιομέτρων, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, προκειμένου να παραστούν στη συζήτηση των υποθέσεών τους ή απλώς και μόνο για την υποβολή ενός εγγράφου, την εξέταση ενός μάρτυρα, το κλείσιμο ενός φακέλου.

Την ίδια ώρα, οι ιστορικοί λόγοι που υπαγόρευαν τη λειτουργία ενός και μοναδικού Εφετείου στα Χανιά έχουν σήμερα εκλείψει παντελώς. Η πληθυσμιακή έκρηξη της πόλης του Ηρακλείου αλλά και ευρύτερα της περιοχής της Ανατολικής Κρήτης δημιούργησαν εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Η εμπορική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής οδήγησε κατ’ αποτέλεσμα στη δραματική αύξηση της δικαστικής ύλης και των διαφορών που απαιτούν δικαστική κρίση.

Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε, πως το Δικαστήριο που ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κοινό δεν έρχεται να «ανταγωνιστεί» το ήδη υπάρχον Εφετείο στα Χανιά, αλλά, αντίθετα, να το συμπληρώσει και να το αποσυμφορήσει. Η ύπαρξη και συστηματική λειτουργία δύο Ανώτερων Δικαστηρίων στην Κρήτη θα οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή της δικαστικής ύλης, εξορθολογισμό των δικασίμων, εξοικονόμηση χρόνου για κάθε παράγοντα της δίκης και κυρίως για τον ίδιο τον πολίτη. Η Κρήτη, με τα δύο εύρυθμα Εφετεία της, αποκτά σήμερα ένα ενιαίο, σύγχρονο δίκτυο απονομής δικαιοσύνης, ένα πιο αποτελεσματικό και ανθρωποκεντρικό δικαστικό σύστημα, με ανεμπόδιστη πρόσβαση για κάθε πολίτη.

Προσωπικά, όχι μόνο ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και σαν νομικός της πράξης, πιστεύω ακράδαντα ότι η υποδειγματική λειτουργία του νέου Εφετείου και οι ευεργετικές της συνέπειες στη ζωή του νησιού θα έλθουν να διασκεδάσουν όλες τις διαφωνίες και τις αβάσιμες -σε πολλές περιπτώσεις- τοπικιστικές ενστάσεις του παρελθόντος. Οι μεταρρυθμίσεις, πάντοτε προς όφελος του πολίτη, απαιτούν ρήξεις, αλλαγή νοοτροπίας και ομοψυχία.

Αγαπητοί φίλοι, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι στις μέρες μας οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας, και πρώτα απ’ όλα η ίδια η Δικαιοσύνη, βάλλονται συνεχώς και με αμείωτη ένταση από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη να περιφρουρήσουμε τις αξίες του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης. Σ’ αυτό το τόσο απαιτητικό περιβάλλον προκλήσεων, το νέο Δικαστήριο καλείται να ενεργήσει ως «φάρος» προαγωγής του Δικαίου, αυθεντικής ερμηνείας και ακριβοδίκαιης εφαρμογής του Νόμου.

Το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης από σήμερα παύει να συμβολίζει τη διαίρεση του νησιού και περνά στη σύγχρονη δικαστική πραγματικότητα. Σε μας δεν απομένει παρά να ευχηθούμε στους εκλεκτούς δικαστές και υπαλλήλους που θα κληθούν να το στελεχώσουν «καλή επιτυχία» και «καλή δύναμη».

Σας ευχαριστώ πολύ.