Συνέδριο BO-ECLI (8 & 9 Ιουνίου 2017)

Επιτυχής διοργάνωση του συνεδρίου του έργου BOECLI στην Αθήνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 8 & 9 Ιουνίου 2017 το Συνέδριο του έργου BO-ECLI “ECLI AND BEYOND – Improving Online Access to Court Decisions” στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα, το οποίο διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου.

Το «Building on ECLI (BO-ECLI)» είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιοσύνης (Justice Programme) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή δεκαέξι εταίρων από δέκα κράτη μέλη (Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Εσθονία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Ρουμανία), το οποίο αποσκοπεί στη διεύρυνση της χρήσης του ECLI και στην περαιτέρω βελτίωση της προσβασιμότητας της νομολογίας

Το Αναγνωριστικό Ευρωπαϊκής Νομολογίας (European Case Law Identifier -ECLI) είναι ένας μοναδικός κωδικός, που μπορεί να εκχωρηθεί σε κάθε δικαστική απόφαση ενός Εθνικού ή Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αναγνώσιμος από τον άνθρωπο και φυσικά επεξεργάσιμος από υπολογιστή. Σκοπός του είναι να διευκολύνει τις παραπομπές των αποφάσεων και να βελτιώσει τη διασυνοριακή προσβασιμότητα της νομολογίας.

Η απόφαση για την (εθελοντική) εφαρμογή του ECLI έχει ληφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2010. Στο πλαίσιο αυτών των «Συμπερασμάτων του Συμβουλίου» έχει επίσης αποφασιστεί ένα σύνολο δεκαπέντε μεταδεδομένων (metadata), προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα αναζήτησης των δημοσιευμένων δικαστικών αποφάσεων. Για να ολοκληρωθεί η υποδομή σχετικά με το ECLI, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει μια μηχανή αναζήτησης με τη οποία ο οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να αναζητά με έξυπνο τρόπο όλες τις αποφάσεις στις οποίες έχει αποδοθεί ECLI, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Την ευθύνη για την εθνική υλοποίηση του Αναγνωριστικού Ευρωπαϊκής Νομολογίας φέρουν οι Εθνικοί Συντονιστές ECLI.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Καθηγητής Σπυρίδων Φλογαϊτης, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ενώ απευθύνθηκαν χαιρετισμοί εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό τον συντονισμό της κας Ελένης Κεφαλή, Διευθύντριας για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη.

Το Συνέδριο συντόνισε ο κ. Marc Van Opijnen, Υπεύθυνος Διοίκησης (Project Manager) του έργου BO-ECLI, ο οποίος ήταν και εκ των βασικών εισηγητών της εκδήλωσης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκπρόσωποι του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Γραφείου Δημοσιεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της Ελλάδας.

Από την ελληνική πλευρά εισηγήσεις παρουσίασαν: ο κ. Μιχαήλ Πικραμένος, Σύμβουλος της Επικρατείας με θέμα: «Cyberjustice in European Judicial Systems – “Open Data” and Acess to Justice” και ο κ. Γεώργιος Καρβέλης, Διευθυντής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη με θέμα: «Implementation of ECLI at the Hellenic Council of State”.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, το Συνέδριο παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος.

Περαιτέρω, πέραν των εκλεκτών συνάδελφων από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν: ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Μιχαήλ Απέσσος, οι Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.κ. Ειρήνη Σαρπ και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Δικαστής στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Δημήτριος Ράικος, ο  Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Φιλήμων Αρναούτογλου, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας κ.κ. Παναγιώτης Ευστρατίου και Μιχαήλ Πικραμένος, ο Αρεοπαγίτης κ. Κυριάκος Οικονόμου, ο Αρεοπαγίτης ε.τ. και πρώην Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ο Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Βασίλης Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Αλκιβιάδης Φερεσίδης, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης, η Γενική Διευθύντρια Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαίρη Αρβανίτη και στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Πρέσβης και μέλος του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου κ. Καρόλος Γάδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Νομικής Βιβλιοθήκης» κ. Αντώνης Καρατζάς.

Το Συνέδριο αποτέλεσε έναν δίαυλο για την προώθηση της χρήσης του ECLI εντός της Ευρωπαϊκής νομικής κοινότητας ενώ ταυτόχρονα πρόσφερε μια πολύτιμη ευκαιρία στους συμμετέχοντες για ανταλλαγή μιας ευρείας γκάμας πληροφοριών και ενημέρωσης, για να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να εργασθούν από κοινού με στόχο ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη βελτίωση της απευθείας προσβασιμότητας των δικαστικών αποφάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από το Συνέδριο, επισκεφθείτε το boecli.eu. Μέρος των παρουσιάσεων θα είναι διαθέσιμο σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ECLI  δείτε το παρακάτω video.