Ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών-αναδιάρθρωση και εξυγίανση επιχειρήσεων στο δρόμο της ανάπτυξης» (19 Ιουλίου 2017)

Η ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών-αναδιάρθρωση και εξυγίανση επιχειρήσεων στο δρόμο της ανάπτυξης» έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, με τη συμμετοχή ειδικών και πλήθους κόσμου, οι οποίοι παρακολουθήσαν την εκδήλωση με την παρουσία τους είτε  ζωντανής μετάδοσης, μέσω διαδικτύου. Στις εργασίες της Ημερίδας του ΤΕΕ πήραν μέρος ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ.Φώτης Κουρμούσης, η κ. Κερασίνα Ραυτοπούλου, πρώην εκπρόσωπος του δημοσίου στο ΤΧΣ, συνεργάτης της Αντιπροεδρίας, η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος του Δ.Σ. της EUROBANK , ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας καθώς και ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, στον οποίο συμμετέχουν το ΤΕΕ και άλλοι επιστημονικοί, επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς.

Ο Γεν. Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ, δικηγόρος Νικόλαος Κανελλόπουλος είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «ο ΟΠΕΜΕΔ ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και είναι η επιθυμία όλων των κοινωνικών εταίρων και θεσμικών φορέων να δημιουργήσουν μια θεσμική συμμαχία για την προώθηση όλων των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών και βεβαίως της διαμεσολάβησης. Μέσα στους μηχανισμούς που αναπτύσσονται στη μεγάλη εικόνα των εξωδικαστικών μηχανισμών είναι και ο συγκεκριμένος νόμος, ο 4469/17 και αφορά την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

 Είναι και μια πρώτη μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην πράξη τέτοιες μορφές εναλλακτικής επίλυσης διαφορών. Βεβαίως ενώ εξάρουμε και επικροτούμε την ψήφιση του νόμου, είναι γνωστό, το είχαμε τονίσει και στη διαδικασία στη Βουλή κατά την εξέταση φορέων όχι μόνο ο ΟΠΕΜΕΔ αλλά και όλοι η εταίροι του ΟΠΕΜΕΔ που συμμετείχαν στην εξέταση των φορέων, θέσανε και τις επιφυλάξεις. Πάρα πολλές αναφορές για έντονη γραφειοκρατικοποίηση των διαδικασιών, πάρα πολλά διοικητικά εμπόδια. Βεβαίως υπάρχουν δυο οπτικές γωνίες. Αυτή της αγοράς η οποία κάτω από τις συμπληγάδες πέτρες των τελευταίων χρόνων, της ανεργίας, της μείωσης της αποτελεσματικότητας της αγοράς βιώνει μια κατάσταση θα λέγαμε μια ζόμπι κατάσταση, έναν φαύλο κύκλο φθοράς που φοβόμαστε ότι για πάρα πολλές εταιρίες μπορεί να οδηγήσει σε έναν αμετάκλητο αφανισμό. Εκεί λοιπόν ο εξωδικαστικός μηχανισμός είχε μια πρώτη ευκαιρία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε αυτές τις εταιρίες να αναβιώσουν, να παίξουν τον καθοριστικό τους ρόλο στην παραγωγική διαδικασία αλλά συγχρόνως να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας αλλά και τη σχέση με τους προμηθευτές. Δηλαδή μια πολλαπλή εικόνα που έχει στη βάση της την ανάπτυξη. Και βεβαίως, μια άλλη οπτική γωνία η οποία ήθελε να ελεγχθεί διοικητικά, να μην έχουμε προβλήματα συσσώρευσης πάρα πολλών υποθέσεων, κατανοητή αυτή η οπτική γωνία αλλά βεβαίως να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν τις μεγάλες υποθήκες που δημιουργούν μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλοι παραγωγικοί φορείς».

«Εδώ ο ΟΠΕΜΕΔ παίζει ένα ρόλο εξισορροπητικό, διαμεσολαβητικό, ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αποτελέσματα, δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος. Πράγματι ο νόμος να λειτουργήσει ως δεύτερη ευκαιρία, ένα fresh restart προκειμένου η εταιρία να μπορέσει να αναβιώσει, να βγει από αυτό το καθεστώς αφάνειας, την αναποτελεσματική διαδικασία, και να προσδοκά μέσα από τη ρύθμιση των οφειλών μια νέα αρχή και ένα ιδιαίτερο ρόλο στην οικονομία. Αλλά συγχρόνως και οι τράπεζες να εξασφαλίσουν την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ρύθμιση των οφειλών έτσι να μειωθεί το πρόβλημα των NPLs, των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο βαθμό που έχει πάρει, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, από τους προηγούμενους ομιλητές, έχει πάρει διαστάσεις, πραγματικά, ενός μεγάλου κινδύνου. Να αναφέρεται ότι πάνω από το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καταλαβαίνετε ότι αυτή ουσιαστικά είναι μια βραδυφλεγής βόμβα την οποία πρέπει να εξουδετερώσουμε στη βάση της. Αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για μια νέα πορεία, μια αναπτυξιακή πορεία για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα στον πυρήνα του. Και βεβαίως, ανάμεσα σε αυτή τη συμπιεζόμενη αγορά ο μηχανικός, οι τεχνικές εταιρείες, νομίζω ότι έχουν υποστεί την βαρύτατη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο, επίπτωση της οικονομικής αυτής εξέλιξης. Είναι οι πρώτοι που επλήγησαν από την κρίση. Υπάρχουν πολυάριθμες επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένοι μηχανικοί που έχουν πραγματική ανάγκη από ένα νέο restart».

Και στη συνέχεια τόνισε: «Ο νόμος, φέρνει όλους τους φορείς, τον οφειλέτη, και όλους τους πιστωτές απέναντι του σε ένα τραπέζι. Επίκεντρο, αυτής της διαδικασίας πλέον είναι η διαπραγμάτευση. Το ότι σήμερα αυτός ο νόμος ουσιαστικά μέσα σε μια αίθουσα τοποθετεί τον οφειλέτη με όλους προμηθευτές είναι η μεγάλη υπεραξία. Το τεράστιο βήμα προς επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που έχει να κάνει με την ρύθμιση των υποχρεώσεων. Και μάλιστα όλους αυτούς τους θέτει μέσα από μια διαδικασία, όχι de facto, όχι a priori προσδιορισμένη, αλλά το θέτει υπό την βασική έννοια της διαπραγμάτευσης. Τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικοί οργανισμοί θα διαπραγματευτούν». «Σαν ΟΠΕΜΕΔ στηρίζουμε να πιστοποιηθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο έτσι ώστε οι μηχανικοί να παίξουν τον ρόλο του εκτιμητή των ακινήτων, δήλωσε. Θα αλλάξει πάρα πολλά διότι υπό τις νέες αξίες των ακινήτων αλλάζουν οι σχέσεις ειδικά με τις Τράπεζες. Οι Τράπεζες έχουν εκτιμήσεις ακινήτων μιας άλλης εποχής. Δεν θέλω να πω ποσοστά αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι αυτά τα ακίνητα έχει μειωθεί πάρα πολύ η αξία τους. Σήμερα, λοιπόν, θα έρθει μια νέα εκτίμηση από τον εκτιμητή ακινήτων και έτσι θα προσδιορίσει την πραγματική, πιστεύουμε, αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε οφειλέτη. Βασικό κριτήριο; Η βιωσιμότητα της επιχείρησης με ταυτόχρονη ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των πιστωτών.

  

Και αναφέρθηκε ακόμη στα στρατηγικά πλεονεκτήματα του νόμου, που είναι η αμεσότητα, η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας και η δεσμευτικότητα των συμφωνιών. «Πρώτη φορά δίνεται θεσμικός ρόλος στους διαμεσολαβητές, τους πιστοποιημένους διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι περίπου 1.800 άτομα μεταξύ των οποίων και πάρα πολύ μηχανικοί. Και αυτό δείχνει και ένα τεράστιο ενδιαφέρον και το Τεχνικό Επιμελητήριο εξάλλου και το Οικονομικό Επιμελητήριο έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τη δημιουργία και φορέων κατάρτισης για τη διαμεσολάβηση. Ήδη έχουν μετά από κλήρωση που έκανε ο κ. Χουρμούζης και η Γραμματεία έχουν επιλεγεί οι πρώτοι 320. Ο κ. Κουρμούσης έχει δεσμευτεί ότι σε άμεσο χρόνο θα περάσουμε και σε νέες κληρώσεις, οι επιλαχόντες θα καλύψουν όλοι στο βαθμό που υπάρχει και ζητούμενο. Θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες τις οποίες θα δημιουργηθούν και από εκεί και πέρα να υπάρχουνε, εφεδρεία θα έλεγα άλλοι 900 διαμεσολαβητές, οι οποίοι αν χρειαστεί θα ενταχθούν και αυτοί σε αυτή τη διαδικασία».

Και καταλήγοντας ο κ. Κανελλόπουλος, επεσήμανε: «Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση και στην εκπαίδευση μιας ολόκληρης κοινωνίας επάνω στη εξωδικαστική ρύθμιση. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα διαπαιδαγωγήσουμε μια ελληνική κοινωνία ή και το ελληνικό επιχειρείν σε μια ουσιαστική λειτουργία και στα θετικά αποτελέσματα της διαμεσολάβησης. Το σκοπούμενο αποτέλεσμα είναι η ταχεία και αποτελεσματική διευθέτηση των οφειλών μιας επιχείρησης που αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά είναι ζωντανή και μπορεί να γίνει ξανά παραγωγική».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών επιχειρήσεων και των ομιλητών.