Η συμβολή του δικαίου στην ανάπτυξη της χώρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 στις νέες εγκαταστάσεις του EPLO στην Πλάκα, η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η συμβολή του δικαίου στην ανάπτυξη της χώρας», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στο πλαίσιο ενός Κύκλου επιστημονικών εκδηλώσεων με κεντρική θεματική ενότητα «Το Δίκαιο ως πυλώνας ανάπτυξης».
Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ενώ ομιλητές ήταν οι:
– Μιχαήλ Πικραμένος, Σύμβουλος της Επικρατείας, Γενικός Διευθυντής της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) του Συμβουλίου της Ευρώπης,

– Δημήτρης Λουκάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού,

– Αντώνης Μέγγουλης, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,
-Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Δικηγόρος, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου,
– Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής του EPLO, καθηγητής Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη  και την Ανάπτυξη, Νικόλας Κανελλόπουλος.

Παρέστησαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κα Ευτυχία Φουντουλάκη, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεράσιμος Φουρλάνος, οι Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.κ. Αθανάσιος Ράντος, Αϊριν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Χρήστος Γεραρής, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, ο πρώην Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Σακελλάκος, η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κα Ειρήνη Γιανναδάκη, η Εφέτης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κα Βασιλική Καραδήμα, η Πάρεδρος ΝΣΚ κα Ελένη Λευθεριώτου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδος, κ. Ιωάννης Δρυλλεράκης, ο Πρόεδρος της Attica Bank, κ. Ιωάννης Γαμβρίλης, ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών κ. Νικόλαος Φραγκάκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου κ. Νικόλαος Σκούρτος, τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ.κ. Βασίλειος Κατσαφάδος, Αθανάσιος Παυλόπουλος και Παναγιώτης Περάκης. Από το Επιστημονικό Συμβουλίο του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη παρέστησαν οι κ.κ. Λάμπρος Κοτσίρης, Ομότιμος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπίστευσης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,  Κωνσταντίνος  Κουσούλης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Κυριάκος Οικονόμου, Πρόεδρος Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλειος Ανδρουλάκης, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλήθος άλλων ανώτατων δικαστικών, πανεπιστημιακών, δικηγόρων και εκπροσώπων του νομικού κόσμου της χώρας κ.α.