Η καθυστέρηση στον εξωδικαστικό θα είναι χαριστική βολή για την οικονομία (Άρθρο στο kokkinodaneio.gr)

Ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), είναι μια πολύ σημαντική, ευρωπαϊκή καινοτομία. Ένα χρόνο πριν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και σημαντικοί θεσμικοί φορείς έκατσαν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε ένα τραπέζι προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα οργανισμό, πραγματικό πρότυπο. Βλέπουμε κοινωνικούς εταίρους όπως ο ΣΕΒ, αλλά και η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΤΕ αλλά και οι μεγάλοι θεσμικοί φορείς όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος , το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και η Ένωση Τραπεζών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και άλλοι πολύ σημαντικοί θεσμοί, ότι αποφάσισαν την ίδρυση του ΟΠΕΜΕΔ γιατί διαπίστωσαν ότι ένα βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι και η δυσπραγία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αποτελεί μοχλό ανάπτυξης η Ελληνική Δικαιοσύνη, πρέπει να είναι. Γι’ αυτό οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών , ένα καινοτόμο σύστημα που πλέον έχει πολύ σημαντική ανάπτυξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (με πατρίδα του το αγγλοσαξωνικό σύστημα), δείχνει ότι είναι ένας τρόπος που μπορούν οι επιχειρήσεις , οι επαγγελματίες να επιλύουν τις διαφορές τους, χωρίς να μπλέκουν στα γρανάζια της Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο ΟΠΕΜΕΔ έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός φορέας, συνομιλεί με την κυβέρνηση και ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό είναι ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό , για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η μεγάλη πληγή της Οικονομίας. Προσωπική μου άποψη ότι είναι ο κεντρικός πυλώνας της δυσπραγίας της. Εάν δεν επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, ως οικονομικό σύστημα δεν πιστεύω ότι θα έχουμε έξοδο από αυτό που ονομάζουμε οικονομική κρίση.

Η πρότασή μας -που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση -είναι να χρησιμοποιηθούν οι μεσολαβητές (έχουμε αυτή τη στιγμή 1600 διαπιστευμένους και αξιολογημένους διαμεσολαβητές στο μητρώο του υπουργείου Δικαιοσύνης) που διαθέτουν εμπειρία, γνώση και δυνατότητες να παίξουν σημαντικό ρόλο μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών.

Το υπουργείο αποδέχθηκε την λογική να χρησιμοποιήσει ως συντονιστή αυτό το δυναμικό , τους Έλληνες διαπιστευμένους διαμεσολαβητές. Υπάρχουν αρκετά πράγματα στην πράξη που πρέπει να τα δούμε, τα παρακολουθούμε κι έχουμε θεσμική επικοινωνία με την κυβέρνηση, την αρμόδια Γενική Γραμματεία αλλά και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Έμπειρη ομάδα διαμεσολαβητών για τα «κόκκινα» δάνεια

Αυτό που γνωρίζουμε θεσμικά είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, όσοι το επιθυμούν και κάνουν αίτηση. Εκτιμούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα υποβάλλει αίτηση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους.

Προτείναμε , για τις μεγάλες επιχειρήσεις , που έχουν οφειλές πάνω από 50.000.000 ευρώ, να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη ομάδα διαμεσολαβητών με ειδικά κριτήρια, π.χ. να έχει 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, εξειδίκευση στην τραπεζική διαμεσολάβηση, γνώση των εμπορικών σχέσεων , έτσι ώστε να έχουμε γι’ αυτές τις κατηγορίες μια κατηγορία μεσολαβητών με τη μεγαλύτερη πείρα, εξειδίκευση, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα.

Διαφωνούμε για τον αποκλεισμό των επαγγελματιών

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να το δούμε συνολικά. Καταλαβαίνω ότι αυτό φέρνει αναποτελεσματικότητα, γραφειοκρατία, ότι ο πολλαπλασιασμός των υποθέσεων μπορεί να φέρει κι αργοπορία στην εξέλιξη των αποτελεσμάτων, όμως αν δημιουργήσει τεχνητούς αποκλεισμούς και μάλιστα με κριτήρια που η αγορά δεν τα αντέχει, δεν θα έχεις αγγίξει παρά ένα μικρό ποσοστό του πραγματικού προβλήματος. Έτσι απλώς μεταθέσεις το πρόβλημα για επόμενες εταιρικές περιόδους.

Η γνώμη μου είναι να μην υπάρχουν αποκλεισμοί , να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, έχουμε διαφωνήσει και με την εξαίρεση των επαγγελματιών. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί έχουν βιώσει την κρίση με τον χειρότερο τρόπο και δεν θα έπρεπε κατά την άποψή μας να εξαιρεθούν. Και πιστεύω η κυβέρνηση να δώσει μια λύση, να δημιουργήσει-όπως έχουμε προτείνει-μια ειδική κατηγορία που θα αφορά τους επαγγελματίες.

Μην ξεχνάμε ότι αυτοί είναι που έχουν σοβαρά θέματα υποχρεώσεων, ειδικά στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Είναι μια ευκαιρία , αυτή την κουλτούρα θα δώσει ο νόμος, ότι θα πρέπει να δούμε συνολικά ως συγκοινωνούντα δοχεία τις οφειλές προς διάφορους φορείς , είτε αυτό είναι τραπεζικό σύστημα, είτε το δημόσιο, είτε ασφαλιστικοί οργανισμοί. Έτσι ακόμα κι ένας επιστήμονας, έχοντας υποχρεώσεις όπως όλες οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά το ζήτημα. Άρα εξαιρέσεις δεν θα βοηθήσουν , θα βοηθήσουν μια μονομέρεια και ενδεχομένως να λύσουν μικρό ποσοστό υποθέσεων, το οποίο όμως δεν θα λύσει συνολικά το ζήτημα.

Δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ο κ. Στουρνάρας έχει δίκιο όταν αναφέρεται στην αργοπορία του εξωδικαστικού κι άργησε πάρα πολύ να το επισημάνει. Θεωρώ ότι η αργοπορία , αυτή που διαπιστώνεται απ΄ όλους τους φορείς είναι η χαριστική βολή που δίνεται στην ελληνική οικονομία. Μια οποιαδήποτε λύση θα ήταν πολύ καλύτερη από την τρομερή αυτή καθυστέρηση.

Ένας νόμος που θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από το καλοκαίρι , η τελευταία ημερομηνία που είχαν δώσει ήταν μέσα Νοέμβρη –ήδη έχουμε ολοκληρώσει τον Γενάρη-ακόμα κι αν ψηφιστεί με ταχύτατες διαδικασίες, επειδή έχει να λύσει διάφορα τεχνοκρατικά προβλήματα και τεχνολογικά προβλήματα, όπως το ηλεκτρονικό πρόβλημα λειτουργίας της ειδικής γραμματείας δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να λειτουργήσει πριν το καλοκαίρι ή από Σεπτέμβρη.

Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία που η όποια λύση έρθει μετά από τις όποιες εξελίξεις στο θέμα των διαβουλεύσεων μεταξύ οφειλετών και πιστωτών δεν θα λύσει πρόβλημα, θα πολλαπλασιάσουμε τα προβλήματα και η καθυστέρηση θα λειτουργήσει καταλυτικά αρνητικά στο όλο σύστημα.

Η συνεργασία ΟΠΕΜΕΔ –κυβέρνησης είναι κοινωνική ανάγκη

Η καθυστέρηση αυτή θα είναι η αυτοκτονία του συστήματος. Για αυτό το λόγο γνωρίζω ότι επιμελητήρια, ο ΣΕΒ, η Ένωση ελληνικών τραπεζών έχουν προσφερθεί να δώσουν το σύστημα και νομίζω η κυβέρνηση δεν έχει παρά να αποδεχθεί τέτοιες έτοιμες λύσεις παρά να ξεκινήσει τη λειτουργία ενός νέου συστήματος. Όταν κι εφόσον με όρους δημόσιου λογιστικού και μετά από διαγωνισμούς θα είναι έτοιμο, θα είναι δώρο χωρίς πραγματικά αποδέκτες. Γιατί το σύστημα δεν θα περιμένει. Θα έχει αυτοκαταστραφεί.

Έχουμε μία καλή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία και τον Ειδικό Γραμματέα, επιζητούμε έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και οι θεσμικοί φορείς που απαρτίζουν τη δύναμη του ΟΠΕΜΕΔ δίνουν τα εχέγγυα μιας σοβαρής θεσμικής συνεργασίας. Πιστεύω αυτό να εκτιμηθεί όπως κι η διάθεση προσφοράς μας από την Κυβέρνηση και να συνεχίσει η συνεργασία μας, να γίνουν αποδεκτές οι σκέψεις μας και οι προτάσεις μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην καλύτερη δυνατή λύση που έχει ανάγκη η κοινωνία, η ελληνική επιχείρηση, η ελληνική οικονομία.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των χρεών ενός επιχειρηματία

Οι αρνητικές εμπειρίες από όλους τους παράγοντες και από όλη την εμπειρία του παρελθόντος να είναι η αποτροπή των αρνητικών εξελίξεων του μέλλοντος. Όλοι θα κριθούν. Οφείλουμε να πούμε ότι γίνονται πολύ σπουδαία άλματα. Ο ρόλος των διαμεσολαβητών ως συντονιστών αυτών των διαδικασιών θα πρέπει να καταγραφεί ως θετικό.

Το ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει μία συνολική αντιμετώπιση του χρέους ενός επιχειρηματία, ενός οφειλέτη. Το ότι οπλίζεται το Δημόσιο για πρώτη φορά, ιστορικά πρώτη φορά, τόσο το Δημόσιο όσο και οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί για να μπορέσουν να ρυθμίσουν οφειλές.

Δίδεται η δυνατότητα στο Δημόσιο ακόμα να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση κριθεί βιώσιμη για την επιχείρηση. Όλα αυτά είναι άλματα στο μέλλον. Απλώς, όπως είπα, τόσο τραπεζικοί οργανισμοί, όσο και αυτοί που θα εκπροσωπούν το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς βεβαίως και οι οφειλέτες αλλά και όλοι οι διαμεσολαβητές στο νέο τους ρόλο όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα. Ελπίζω όλοι να δούμε τη θετική πλευρά.

Θα κριθούμε όλοι στη μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας

Όλοι οφείλουμε να παίξουμε το ρόλο μας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμη και να προβλέψεις τα αποτελέσματα. Δεν θα ήθελα να το προσεγγίσω με αρνητισμό. Θέλω να είμαι αισιόδοξος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω τα προβλήματα ή ότι δεν βλέπω την αρνητική πλευρά. Όμως πιστεύω ότι η ιστορία μας το έχει δείξει αυτό. Στις κορυφαίες στιγμές της ελληνική ιστορίας οι Έλληνες έχουν βρει τον τρόπο και έχουν βγει κερδισμένοι από ιστορικές και αρνητικές εξελίξεις.

Άρα λοιπόν προ των ευθυνών μας όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την ευκαιρία η οποία δίνεται προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να προσδιορίσουμε το μέλλον της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας με διαφορετικούς όρους. Όλοι πλέον θα έχουμε μερίδιο συμμετοχής στην επιτυχία ή στην αποτυχία.

 

 

Νικόλας Κανελλόπουλος

Πηγή: http://www.kokkinodaneio.gr/index.php/eidhseis/kokkina-daneia/item/1780-sunergasia-me-olous-gia-olous