Αποτελεσματική Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 στις νέες εγκαταστάσεις του EPLO στην Πλάκα, η δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αποτελεσματική Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στο πλαίσιο ενός Κύκλου επιστημονικών εκδηλώσεων με κεντρική θεματική ενότητα «Το Δίκαιο ως πυλώνας ανάπτυξης».
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αθανάσιος Ράντος  ενώ ομιλητές ήταν οι:

  1. Πολιτική Δικαιοσύνη
  • Κυριάκος Οικονόμου, Πρόεδρος Εφετών
  • Γεώργιος Τριανταφυλλάκης, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  1. Ποινική Δικαιοσύνη
  • Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Εισαγγελέας Εφετών
  • Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δικηγόρος, ΔΝ
  1. Διοικητική Δικαιοσύνη
  • Βασίλειος Ανδρουλάκης, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
  • Γεώργιος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής του EPLO, καθηγητής Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη  και την Ανάπτυξη, Νικόλας Κανελλόπουλος.

 

Παρέστησαν οι πρώην Υπουργοί  Δικαιοσύνης κ.κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και  Χρήστος Γεραρής,  η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κα Ειρήνη Σαρπ, οι Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Άννα Λιγωμένου και κ. Ιωάννης Σαρμάς, η Επίτροπος της Γενικής Επιτροπείας της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κα Ισιδώρα Παπαφράγκου, ο Αντεπίτροπος της Γενικής Επιτροπείας της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Δημήτριος Κωστάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  κ. Γεώργιος Χρυσικός, ο πρώην Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Μαρκής, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Φιλήμων Αρναούτογλου, η πρώην Γενική Επίτροπος της Γενικής Επιτροπείας της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κα Ελένη Διακομανώλη – Ανδρειωτέλλη, οι Σύμβουλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.κ. Ευαγγελία Νίκα, Κίμων- Παναγιώτης Ευστρατίου, Σπυρίδων Μαρκάτης, Όλγα Ζύγουρα, Ελένη Παπαδημητρίου, η Αρεοπαγίτης Δήμητρα Υφαντή, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων κα Μαργαρίτα Στενιώτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευθύμιος Αντωνόπουλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κα Ειρήνη Γιανναδάκη, η πρώην Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών κα Μαρία Γεωργία Τσάμη, οι πρώην Πρόεδροι του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών κ.κ. Θεοδώρα Βιτουλαδίτη και Βασιλική Καραδήμα, η πρώην Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά κα Αγγελική Παπαπαναγιώτου – Λέζα, η πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Διοικητικών Δικαστηρίων κα Θεώνη Λειβαδίτη, οι Εισαγγελείς Εφετών κα Ουρανία Σταθέα και κ. Ευστάθιος Βεργώνης, ο πρώην Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Νταϊλιάνας, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Θάνος Παπαϊωάννου, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κα Αικατερίνη Παλιού, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών κ. Νικόλαος Φραγκάκης, το μέλος του ΔΣ του ΕυρΟΔΔ, Πρέσβης Σύμβουλος Α΄ ΥΠΕΞ κ. Αθανάσιος Κοτσίρης, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – Ελλάς (ICC) κ. Νικόλαος Βερνίκος, η πρώην Γενική Διευθύντρια Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης κα Διαμάντω Ζάβρα, τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ.κ. Βασίλειος Κατσαφάδος και Δημήτριος Αναστασόπουλος, ο σύμβουλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Σωτήρης Φέλιος και πλήθος άλλων ανώτατων δικαστικών, πανεπιστημιακών, δικηγόρων, αξιωματούχων και εκπροσώπων του νομικού κόσμου της χώρας κ.α.

 

Από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, πέραν των αξιότιμων ομιλητών, παρέστησαν οι κ.κ. Δημήτριος Ράικος, Δικαστής στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην Πρόεδρος  της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Δημήτριος Ασκούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ε.Μ.Π., Δημήτριος Λουκάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.