Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) και τη Νομική Βιβλιοθήκη, την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.  Θεσμικοί υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν ο Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ, το επιστημονικό περιοδικό «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση» και ο ΟΠΕΜΕΔ.

Με παρουσία  δικηγόρων, νομικών συμβούλων, διαπιστευμένων διαμεσολαβητών και διαιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Συνέδριο πραγματεύτηκε  τα πλέον σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια και διεθνή πρακτική στο χώρο της διαμεσολάβησης, μελέτησε τις εξελίξεις που αφορούν στην εφαρμογή και εμπέδωση του θεσμού στην  Ελλάδα και μετέφερε τον παλμό των διεθνών τάσεων στον χώρο της διαμεσολάβησης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος , η Μιλένα Αποστολάκη, Διευθύντρια ΕΟΔΙΔ και ο Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΑΝ και Ιδρυτής Diversity Charter Greece.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε πως « Η διαμεσολάβηση μπορεί να ιδωθεί και ως στοιχείο ενός νέου κοινωνικού πολιτιστικού προτύπου. Σύνθεσης, διαλόγου, ανοικτότητας, ανοχής στη διαφορετικότητα, συμπερίληψης, πολυπολιτισμικότητας συνύπαρξης και ποικιλομορφίας. Για τον σκοπό αυτό, σήμερα, η διαμεσολάβηση φαίνεται να αποκτά διακριτή θέση στη χάραξη δημόσιων πολιτικών σε μια πληθώρα πεδίων, από το οικογενειακό δίκαιο  έως τις κτηματολογικές διαφορές. Οι νέοι θεσμοί φέρνουν στην Ελλάδα τη νοοτροπία της συνδιαλλαγής και της συνεννόησης, είναι μια σύγχρονη λύση πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.»